čtvrtek 25. října 2007

Rozhovor pro KIDS AND HEROES

Ahoj, kdy jste se se Za Vraty (čajovnou) seznámili poprvé? Vím, že v době hraní Malomocnosti Prázdnoty (nejen) se sem sjíždělo docela dost lidí a i podle bývalých majitelů bylo nejvíc narváno na punkových akcích. Co byl podle Vás důvod zavření Čajovny Óm?
Ahoj. Vezmu to asi od konce tvé otázky. Proč skončila Čajovna, by asi nejlépe vysvětlili předchozí nájemci a provozovatelé. My se můžeme jen dohadovat a spekulovat. Velkou roli ale asi sehrálo úmrtí původní majitelky a to, že objekt bývalého statku se dostal do rukou potomkům zemřelé majitelky. Noví vlastníci se zajímali o svou nemovitost více a samozřejmě to znamenalo i změnu podmínek nájmu a také vyšší nájemné, které předchozí nájemci nebyli ochotni akceptovat. Nakolik to byl rozhodující prvek uzavření Čajovny a odchod jejích provozovatelů, však říci nedokážu.
Většina z lidí, kteří se na chodu klubu podílí, tedy zaměstnanci Hudebního klubu & galerie ZA VRATY, znali bývalou Čajovnu z jejího tehdejšího působení. Jezdili sem na koncerty několik let. Je pravda, že určitou dobu to bylo jedno z nejlepších koncertních míst na Mostecku. Sice šlo o opravdu malý prostor a při větší návštěvě se nedalo téměř ani hnout, ale koncerty tady většinou stály za to. Na druhou stranu je však také pravda, že zhruba poslední rok éry Čajovny už to ale nějak nebylo ono. Nějak se změnila atmosféra a člověka už to sem tolik netáhlo, tak jako dřív..

Kdy Vás napadlo, že byste statek koupili a zrekonstruovali?
Když jsme se někdy na jaře roku 2004 dozvěděli, že Čajovna skončila a areál statku je k pronajmutí, jen tak z hecu někdo řekl, že bychom mohli otevřít klub. V té době byla většina z původní party buď dlouhodobě bez zaměstnání a nebo měli tak blbou práci, že když Honza řekl, že by do toho doopravdy chtěl jít, tedy s tím, že rozjede podnikání a prostory si pronajme, byli jsme dost nadšení. Sice jsme tomu stále moc nevěřili, ale když někdy koncem července přišel s tím, že kontaktoval majitelku a předběžně se s ní dohodl o pronájmu statku, pak už šlo všechno hrozně rychle... 2.srpna 2004 jsme začali pracovat na tom, o čem jsme si nechávali do té doby jen zdát...
Je sice pravda, že počáteční nadšení začalo mizet úměrně tomu, jak se vynořovaly různé problémy, které jsme často očekávali, ale nebyly jsme připraveni na to, jak velkého rozsahu ty problémy byly a také jejich počtem. Ať už šlo o to, že na první pohled nevypadal stav místností tak vážně, jak se později ukázalo, tak třeba to, že na počet lidí, který se snažil klub rozjet to byla velká zátěž, z čehož plynulo i zvyšující se napětí mezi námi, ponorková nemoc a někdy i to, že jsme počítali s větším zapojením dobrovolníků...
Každopádně už 27.srpna 2004 proběhl první koncert. S minimální propagací a za bojových podmínek, vlastně na staveništi, ale i tak dorazilo nečekaných asi 50 lidí... Jako začátek to byla slibná akce.

Vtelno sice není daleko od Mostu (5 km?) nicméně to také není nejblíže. Je tato vzdálenost jen na škodu anebo to má i svou světlou stránku? Nebylo lepší zařídit klub přímo v Mostě?
Tohle je věc, kterou lze jen těžce zodpovědět. Na jednu stranu je Vtelno opravdu "vystrkov", na druhou stranu sem jezdí, i když mizerně, MHD a na nejbližší sídliště je to 10 minut rychlejší chůzí, pokud to tedy člověk vezme přes rekreační areál Benedikt...
Když přemýšlím, jestli by nebyl klub lepší přímo v Mostě, myslím si, že ne. Je to tak, že tady se sice objevují problémy se sousedy kvůli hluku a podobně, ale přeci jen je Vtelno spíš vesnice, než část bývalého okresního města a mám pocit, že někde v centru by ty problémy byly mnohem větší... Samozřejmě to může být i jinak, ale to nezjistíme, protože jsme přeci jen v tom Vtelně :)
Hodně rozhodovalo také to, že objekt bývalé Čajovny byl k pronajmutí a měli jsme pocit, že by to mohlo fungovat. Navíc jsme si mysleli, že se do areálu všichni nastěhujeme... Z čehož ale v podstatě sešlo, protože bydlení bez zdravotních rizik se dalo realizovat nakonec jen v několika málo místnostech. Takže to dopadlo jinak a dnes tu, spíš než bydlí, několik lidí přežívá. Část statku jsme také vrátili majitelce jako nevyužitelnou...

Poslední dobou je o klubu dost slyšet, bohužel ale spíš kvůli neustálému napadání ze strany neonacistů. Jak toto řešíte a jak tento problém zasahuje do chodu celého klubu?
Napadání klubu a jeho návštěvníků je další věc, na jejíž zodpovězení se jen těžce hledají slova. Rozhodně jde o problém, ale někdy mám pocit, že ještě větší problém je v tom, že se o tom lidi stále dokola baví a ve finále je tím největším problémem "sebevyhaldování".
Samozřejmě ale musím přiznat, že první napadení, které se odehrálo při slavnostním otevření klubu, kdy asi desetičlenná skupinka vnikla do areálu, zranila dva lidi a při ústupu rozbila skla u několika aut, nám moc nepomohlo. I když jsme fungovali oficiálně a na všechno jsme měli potřebná povolení, přeci jen nám zbývalo ještě několik "drobností", na které jsme měli teoreticky čas měsíce, ale díky tomuto "zviditelnění" po nás začali dost nekompromisně jít úřady a ve vratech se míjela komise za komisí a kontrola za kontrolou. Vše jsme sice ustáli, protože naše podnikání bylo zcela legální a samotní úředníci několikrát s úžasem zjistili, že víc věcí mají v nepořádku oni a ne my...
Také se podstatně snížila návštěvnost akcí a patrně šlo o obavy návštěvníků z dalšího napadení.
Pro nás to také znamenalo finanční ztráty a samozřejmě další výdaje za kamerový systém a podobně...

Na Vašich webových stránkách je v prohlášení mimo jiné, že klub je pod dohledem Policie ČR. Opravdu spoléháte na PČR jako na „ochránce“ před neonacisty?
Je důležité si uvědomit, že Hudební klub & galerie ZA VRATY je oficiální podnikání a z toho vyplývá, že ať si o Policii můžeme myslet co chceme, nezbývá nám, než s nimi komunikovat a pokud hrozí nějaké nebezpečí lidem, kteří do klubu míří, nebo z něj odchází, prostě PČR zavoláme. Ne vždy se dá všechno vyřešit vlastními silami a my máme starosti z chodem klubu a abychom organizovali nějaké revoluční gardy, na to nám nezbývá čas, energie a stavět to z lidí, kteří sem chodí nejčastěji, asi by se případný protivník podělal, ale spíš smíchy...
Ať chci nebo ne, musím konstatovat, že většina policistů, s kterými jsme měli co dočinění, v souvislosti s děním kolem klubu, se k nám chovala velmi korektně a někdy jsem měl pocit, že někteří k nám chovali i vyloženě sympatie.
Určitým faktorem je také to, že klub je v těsné blízkosti několika obytných domků a s jejich majiteli musíme vycházet co nejlépe a je samozřejmé, že v případě ohrožení klubu, je ohrožen majetek a zdraví také těchto sousedů a i proto je v našem zájmu, aby jsme případným problémům předcházeli. A pokud tomu může napomoci přítomnost hlídky PČR, ať jejich auto u klubu stojí.

Nedávno došlo k vniknutí ACAB do klubu a následné perlustraci zúčastněných. Mimo jiné mělo vše dojít tak daleko, že ACAB násilím mazali lidem fotky z digitálních fotoaparátů. Znáte důvod zásahu a troufnete si odhadnout, komu tak moc ležíte v žaludku, že na Vás poslal výjezdovku?
Pokud se nepletu, jde o událost, která se odehrála 15. dubna 2005 a úplně upřímně si myslím, že je to další z věcí, které jsou trochu zveličené. Oficiálně šlo totiž o (poměrně pravidelnou) namátkovou kontrolu podávání alkoholu mladistvým. Myslím, že fakticky o tom, že bude tato kontrola provedena i Za vraty, rozhodlo hned několik věcí. V první řadě to bylo dáno tím, že taková kontrola v našem klubu do té doby neproběhla. Navíc je víc než evidentní, že klub je navštěvován hlavně mladými lidmi a dost často mají do dovršení osmnáctin ještě pár let... Navíc v tu samou dobu byla pohřešována jistá slečna z Prahy a její matka udala jako jedno z možných míst jejího pobytu také náš klub. Když by ses zeptal kohokoliv, kdo tu ten večer byl, zjistil bys, že jsme dost nekompromisně požadovali na baru občanky, protože jsme to tušili, že proběhne kontrola a navíc jsme samotný zásah náhodou odhalili ještě několik minut před tím, než začal :)
Průběh zásahu byl poměrně mírný a za ty dva excesy, o kterých vím, si částečně mohli sami ti návštěvníci, když víceméně policisty provokovali... Tím však neobhajuji policisty bezvýhradně. Jejich nepřiměřené reakce totiž způsobil podle mého mínění hlavně fakt, že v klubu bylo něco kolem 70 lidí a dost z nich pod osmnáct let, ale jediný, který nadýchal byl kluk, kterému pivko koupila starší ségra a když přijel jeho otec, ukončil kázání velitele zásahu (nejnepříjemnější přítomný policajt) slovy: "..tak sis to zkusil a jedem domu." Pana velitele to prý málem položilo...
Samozřejmě jde také o to, že ne všichni sousedi nás tolerují. Najdou se i tací, kteří by dali první poslední za to, aby klub skončil. Víme, že se občas na různých úřadech objevují různé stížnosti a mezi nimi i udání, že naléváme mladistvým alkohol. Takže jednou za čas přijedou situaci obhlédnout strážníci Městské policie, ale zatím nikoho nechytili.

Zpět ke klubu. Kolik Vás je, co z rekonstrukce máte již úspěšně za sebou a co Vás ještě čeká?
„Statek“ Za Vraty není jen klub. Co plánujete se zbylým prostorem?
Kde začít..? Jak jsem se zmiňoval výše, Hudební klub & galerie ZA VRATY je regulérní podnikání. Takže krom Honzy, který má na vše živnostenský list, jsou v klubu zaměstnáni další dva lidé. Zbytek je o dobrovolnících, ale pokud budeme mluvit o kolektivu, nebo třeba Zavraty crew,tak potom je to náš webmaster, další člověk se stará o komunikaci se zahraničím, několik dobrovolnic pomáhá za barem atd.
Dost lidí přijde pomoct nárazově a jsou tací, kteří přijdou s nadšením s něčím pomoct, ale za pár dní je to přejde a třeba už nikdy nepřijdou. Několik dalších lidí v našem klubu pořádá s větší či menší pravidelností své koncerty atd. Je těžké říci, kolik nás vlastně je, ale to nejpodstatnější je asi to, že veškerou zodpovědnost a rizika má na sobě Honza.
Co se týká rekonstrukce, tak když pominu znovu nahození opadané omítky v podstatě po celém obvodu všech místností v přízemí a následné vymalování, tak asi nejnáročnější byla rekonstrukce hospody, postavení cihlového baru a samozřejmě bar na sále a sál samotný... Na sále se stále ještě pracuje. Stále se totiž snažíme o co nejkvalitnější odhlučnění. Problémem jsou však finance, nedostatek času a taky nedostatek spolehlivých a vytrvalých dobrovolných brigádníků :( Upravit by taky potřeboval dvůr, ale to je proti tomu, že nás čeká ještě rozvedení topení, celkem prkotina...
Hodně jsou opravy a úpravy závislé na finanční situaci. Mít dostatek peněz, daly by se tu udělat jistě zajímavé věci. Pokud se nám podaří udržet a nebo ještě lépe, mnohem víc dařit, určitě se pokusíme některé z původních plánů a nápadů, či snů, zrealizovat a udělat tak klub ještě zajímavějším a atraktivnějším.
Již jsem zmiňoval, že některé části objektu jsou nevyužité, ale stále přemýšlíme o jejich využití. Zatím nejreálněji vypadá otevření Nové čajovny, na které už se pracuje a člověk, který ji chce rozjet, je ve fázi byrokratického kolotoče a snaží se zajistit veškerá nutná povolení a dokumenty, aby mohl legálně čajovnu otevřít. Bylo by to další nové (minimálně jedno) pracovní místo, které by tento objekt pomohl vytvořit. V regionu s nejvyšší nezaměstnaností je to, myslím, hodně pozitivní...

Dáváte kromě punk/HC scéně možnost i ostatním k prezentaci? Teď myslím třeba house party ale i výstavy, přednášky apod.?
Přesto, že jsme klub otvírali s tím, že chceme dát prostor všemožným hudebním stylům a žánrům, přeci jen převládá punk/HC. Jednak je to dáno tím, že všichni tuhle muziku posloucháme už nějaký ten rok a samozřejmě i známe dost lidí právě z tohoto ranku. Takže je pro nás asi nejjednodušší pozvat právě punk/HC kapely, které mají samy největší zájem si tu zahrát. Je to o kontaktech a o penězích. Samozřejmě se snažíme prostor poskytovat i jiným žánrům, takže se v programu sem tam objeví tekkno, celkem úspěch mají HIP HOP parties, proběhly tu nějaké přednášky a výstavy, divadelní představení... Rádi bychom, aby byl klub opravdu multikulturní záležitostí a centrem kultury vůbec. Nevyhýbáme se úplně ani "komerčnějším" záležitostem, ale zatím jsme na takových akcích spíš prodělali, než že by byly komerčně úspěšné..
Je to také třeba o tom, že lidi buď nemají peníze a nebo je prostě za živou muziku dávat nechtějí. Nechceme, aby se tady z toho stala jen hospoda a protože máme živou hudbu rádi, začali jsme organizovat koncerty bez vstupného. Domluvíme se s kapelami na holých cestovních nákladech a ty pak platíme z tržby na baru. Jeden člověk tu začal pořádat akce pod názvem Minifest Za vraty, kde hrají kapely úplně zadarmo a celé vybrané vstupné z prvního takového počinu putovalo na prodělky z doby, kdy na koncert přišlo třeba jen 10 lidí a takových akcí už se tu pár (ne)povedlo...

Co připravujete do budoucnosti a na co se mohou návštěvníci Za Vraty těšit?
Plánů a vůbec věcí, které bychom chtěli v budoucnu zrealizovat a změnit, máme fůru. Jenže jak to bývá, vše je něčím limitováno a u nás jsou tím největším problémem finance. Samozřejmě se budeme snažit pracovat průběžně na všem, co je potřeba a na co budeme mít momentálně peníze a síly. Hodně se to také bude odvíjet od návštěvnosti akcí a samozřejmě i zájem lidí o náš klub, a to jak místních, tak těch, co se kvůli vzdálenosti mohou do klubu přijet podívat třeba jen jednou do roka...